Wat is Notion?
Met de app Notion heb je alle vrijheid om je lijstjes en notities precies zo in te richten als je zelf fijn vindt. Je zit niet vast aan een standaard structuur en dat is ook precies wat ik er ideaal aan vindt. Je begint met een blanco canvas wat je precies zo kunt indelen als voor jou handig is! Dat is meteen ook een klein minpuntje. Doordat je met een blanco canvas begint is het instellen wel even een werkje. Gelukkig hebben ze daar een heleboel handige tutorials voor beschikbaar. Maar als je het eenmaal hebt ingesteld wil je geen andere app meer gebruiken! Lees snel verder voor 7 ideeën voor plannen en organiseren met Notion.1. To-do’s bijhouden in Notion
To-do’s bijhouden met Notion is eigenlijk de nummer één reden waarom ik Notion ben gaan gebruiken. Ik gebruikte zoveel verschillende soorten apps om mijn taken in te beheren dat ik het overzicht soms een beetje kwijt was. In plaats van een losse to-do-lijst en projectmanagementtool kan ik nu vanuit mijn startscherm in Notion snel doorklikken naar de takenlijst waar ik naar op zoek ben. Ook heb je in Notion de mogelijkheid om herinneringen toe te voegen aan je taken om zo geen to-do meer te vergeten.2. Boekenlijst / tv-series / films bijhouden in Notion
Notion is ook ideaal om alles in bij te houden wat je nog wilt lezen/zien/horen. Nadat je iets gezien of gelezen hebt kun je meteen je beoordeling bijhouden en zelfs je leesnotities! Omdat je veel verschillende ‘views’ kunt aanmaken kun je snel filteren op nog te lezen boeken of juist je boeknotities in een mooi overzicht zetten. Zelf heb ik een overzicht van boeken in mijn boekenkast en welk ik nog moet lezen. Ook ben ik bezig met een overzicht van alle tv-series die ik volg en waar die te zien zijn. Dat is wel nodig met de hoeveelheid streamingdiensten tegenwoordig ;).3. Recepten verzamelen in Notion
Eerder verzamelde ik al mijn recepten in Evernote. Maar doordat ik met de gratis app tegen steeds meer beperkingen aanliep besloot ik mijn complete recepten bibliotheek te importeren in Notion! Daar is gelukkig een handige koppeling voor en kan met 1 druk op de knop. Nu kan ik makkelijk filteren op welk gerecht ik nog wil maken of juist alleen mijn favoriete recepten zien. Ook heb ik een kalenderoverzicht gemaakt zodat ik snel door kan klikken naar het recept wat ik voor vandaag heb ingepland.
4. Projectmanagement met Notion
Ook voor projectmanagement is Notion ideaal. Voor Femke Ontwerpt heb ik nu een mooi overzicht met welke projecten lopen en kan ik makkelijk switchen van projectoverzicht naar mijn to-do-lijst. Ook kun je hier makkelijk bijhouden welke status de projecten hebben. Zo kun je in één overzicht zien van welke klanten je nog geld moet ontvangen of welke klanten nog op reactie van jou wachten.
bron: Postcards From Hawaii
5. Plan je volgende reis met Notion
Het duurt nog even voor we weer op reis kunnen, maar plannen maken kan natuurlijk wel! Plan in Notion van dag tot dag wat je wilt zien en doen, maak een paklijst en verzamel je boekingsgegevens op één plek. Met de Google Maps integratie kun je ook makkelijk een kaart toevoegen aan je reisoverzicht. Naast reizen plannen kun je ook juist je ultieme bucketlist met alle plekken die je ooit nog wilt gaan zien verzamelen. Doordat je notities snel kunt omzetten naar taken is Notion een ideale plek om alle verzamelde informatie over (toekomstige) reizen te verzamelen.
6. Voltooi je sportieve doelen met Notion
Om alle wandeltochten die ik heb gelopen of nog wil lopen bij te houden heb ik een overzicht in Notion gemaakt. Op een vrije zondag kan ik dan snel in het overzicht zien welke wandeling ik als volgende wil gaan lopen. Ook heb ik mijn trainingsschema voor hardlopen in Notion gezet, zo zie ik snel wat mijn volgende training is.
7. Content planning bijhouden in Notion
Als laatste wil ik content planning uitlichten. Voor mijn blog heb ik een overzicht gemaakt om zo makkelijk content te kunnen plannen. Op het hoofdscherm een to-do-lijst van artikelen die er aan komen. Zo kan ik snel zien wat er nog voor welke artikelen moet gebeuren en welke status ze hebben. Verder heb ik snelkoppelingen naar het kalenderoverzicht en social media planning. Artikelen schrijven doe ik ook in Notion. Zo kan ik vanuit de kalender direct doorklikken naar het betreffende artikel en hoef ik niet ook nog te switchen tussen een tekstschrijver. Ideaal om zo alles bij elkaar te hebben!
bron: aNotioneer
Wat kan je nog meer plannen en organiseren met Notion?
Naast deze 7 ideeën is er nog veel meer mogelijk met Notion. Doordat je dus zoveel vrijheid hebt kun je het zo gek niet bedenken of je kunt het bijhouden in Notion. Denk bijvoorbeeld aan een ‘habit tracker’ of zelfs compleet bullet journal. Ook een feest, zoals een bruiloft, kun je heel makkelijk plannen met Notion. Gebruik je een app om je kledingkast mee te organiseren en je outfits uit te zoeken? Ook dat zou je in Notion kunnen organiseren. Denk verder aan een overzicht van je financiën, je verlanglijstje of social media planning. Doordat je van elke pagina een publieke link kunt maken zou je zelfs je CV in Notion kunnen maken. Notion lijk in het begin misschien een beetje overweldigend, doordat er zoveel mogelijk is. Maar door het gewoon te doen en uit te proberen merk je vanzelf wat voor jou werkt. Ik ben zelf ook nog steeds bezig om Notion aan te vullen en pagina’s te finetunen. Daar gaat aardig wat tijd in zitten, maar stiekem is dit allemaal organiseren en indelen ook een grote hobby van mij ;).
Kenden jullie Notion al? Ik ben benieuwd waar jullie het voor zouden gebruiken. Of misschien gebruik je Notion al volop! Dan ben ik heel benieuwd hoe jij Notion gebruikt. Laat het hieronder weten in de reacties!
0 reacties