5 Tips om uit je creatieve dip te komen

6 februari 2019
Na een radiostilte van een paar maanden begon ik begin december weer vol goede moed met het schrijven van blogposts, met het plan weer elke week een nieuw artikel voor jullie klaar te hebben staan. Helaas ging het niet helemaal zoals ik had bedacht en belandde ik in een enorme creatieve dip.

Vlak voor de Feestdagen overleed mijn oma en de rustige vrije dagen die ik tussen Kerst en Oud & Nieuw dacht te hebben werden volgepland vol leuke sociale dingen. Daarbij had ik ook nog eens een enorme winterdip en had ik alleen maar zin om met een boek en een dekentje op de bank te kruipen. Niet heel bevorderlijk voor mijn creativiteit kan ik je vertellen.

Na mezelf in januari te hebben overgeleverd aan mijn creatieve dip heb ik mezelf nu een schop onder de kont gegeven om uit die creatieve dip te komen. Hoe ik dat doe? Door vooral dingen te doen die ik leuk vind. Klinkt heel makkelijk, maar ik moest wel echt even een knop om zetten. Hieronder heb ik mijn 5 tips verzameld die mij gaan helpen om uit die creatieve dip te komen!

 

1. Wandelen

Een van de manieren die mij ontzettend helpen om mijn hoofd leeg te maken met overbodige rompslomp en ruimte te maken voor fijne ideeën en inspiratie is wandelen. Ik schreef al eerder een artikel over hoe wandelen kan helpen om je een creatieve boost te geven. Ook al is het maar een blokje om het huis, dat is al voldoende om me weer met nieuwe gedachten thuis te komen.

 

2. Lezen

Lezen is mijn favoriete manier van ontspannen die tegelijkertijd mijn fantasie prikkelt. Bij een tv-serie of film is hoe iets eruit ziet al helemaal voor je ingevuld en hoef je alleen maar passief te kijken. Als je een boek leest (of luistert!) kun je je fantasie helemaal de vrije loop laten. Wordt er vertelt over ‘een knappe prins met donker krullend haar, die aan de rand van een groot meer woont in een klein houten hutje’ krijgt je fantasie vrij spel en zie je het meteen voor je.

 

3. Leuke dingen doen

Leuke dingen doen klinkt misschien vanzelfsprekend. Maar vaak merk ik dat leuke dingen doen minder prioriteit krijgt dan de dingen die ‘moeten’. De was ‘moet’ gedaan worden, we ‘moeten’ boodschappen doen en ik ‘moet’ sporten. Ik wil dus proberen om alle ‘moetjes’ iets minder de voorrang te laten geven. Heb ik zin om lekker uit eten te gaan? Dan gaan we gewoon. Een weekendje ertussenuit? Waarom niet? Vooral meer naar je gevoel luisteren dus.

 

4. Doe niks

Niks doen klinkt misschien een beetje tegenstrijdig en kan ik eigenlijk ook niet zo goed. Maar af en toe is het heel goed om even op de bank te ploffen en niks te doen. Luister naar de vogeltjes, en laat je gedachten afdwalen. Of zet een fijn muziekje aan ga eens liggen luisteren. Een hele fijne manier om je gedachten wat rust te gunnen en weer even op te laden.

 

5. Focus op iets anders

Door heel erg te focussen op wat je moet, in mijn geval bloggen, lukt het juist niet. Probeer het even los te laten, ga wat anders doen en maak je hoofd leeg. Bijvoorbeeld door een van de bovenstaande tips. Iets forceren te doen waar je hoofd op dat moment niet naar staat werkt dan juist averechts.

Hopelijk hebben jullie wat aan mijn tips om uit een creatieve dip te komen. Wat doen jullie om uit een creative dip te komen?

Liefs FemkeGerelateerde artikelen

4 Reacties

 1. Frederique Steenen

  Bedankt voor de tips, ik ben zelf ook een creatief persoon en ik herken dit zo erg.

  Antwoord
  • Femke

   Hoi Frederique, leuk om te horen dat het zo herkenbaar is!

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.