Uitdaging: Kalligrafeer een tekst

8 september 2016

kal·li·gra·fe·ren (kalligrafeerde, heeft gekalligrafeerd)

1 mooi, sierlijk schrijven

Kalligraferen heb ik nog nooit gedaan, al stond het wel op mijn wishlist om uit te proberen. Toen ik de uitdaging kreeg om een tekst te kalligraferen hoefde ik dan ook niet lang na te denken en ben ik die natuurlijk aan gegaan!

kalligrafie starterskit

Aan de slag!

Het kalligrafie starterspakket lag voor mijn neus, tijd om aan de slag te gaan! But where to start? Ik besloot om eerst maar eens wat te gaan oefenen en verschillende letters uit te proberen. Gewoon random wat dingen op papier zetten.

kalligrafie oefenen

En?

Ik had het gevoel dat ik opnieuw moest leren schrijven, omdat je eigenlijk een compleet nieuw handschrift probeert te leren. Aan elkaar schrijven lukt me wel, maar dat is wel wat makkelijker dan kalligraferen. En de letters met haakjes (schreefletters) lukten ook wel aardig. Maar die mooie sierlijke letters waren behoorlijk moeilijk! Dat komt vooral omdat je heel geforceerd gaat schrijven. Die sierlijke letters horen juist heel natuurlijk te krullen en dat lukte me nog niet echt. Stel je voor dat je zoveel moeite zou moeten doen om alleen al te kunnen schrijven. Wist je dat er 1,3 miljoen laaggeletterde mensen zijn in Nederland en 250.000 analfabeten? Bizar toch dat er zoveel mensen zijn die niet ‘eventjes’ een tekst kunnen schrijven of zelfs lezen? Terwijl het voor ons heel natuurlijk gaat.

sierlijke kalligrafieletters oefenen

De uitdaging

Vandaag is het Wereld Alfabetiseringsdag. Viking heeft mij en 19 andere bloggers uitgedaagd om een stukje tekst te kalligraferen om zo dichter bij de wereld van de laaggeletterden te komen en analfabetisme onder de aandacht te brengen. Het is voor mij als blogger en boekenwurm niet voor te stellen dat je slecht of helemaal niet kunt lezen en schrijven. Deze uitdaging greep ik dan ook niet alleen aan om het kalligraferen, maar ook om me meer bij analfabetisme en laaggeletterheid voor te kunnen stellen. Want je weet wel dat het bestaat, maar je bent je er eigenlijk niet echt bewust van hoe het is.

Een goede tekst verzinnen om te kalligraferen vond ik erg lastig. Uiteindelijk heb ik voor deze quote gekozen. Omdat het niet uitmaakt hoeveel fouten je maakt, als je iets niet direct kunt of als iets niet wil lukken. Dat betekent alleen maar dat je bezig bent te leren en te groeien.

kalligrafie quote

Ik vond het erg leuk om te kalligraferen en zo met tekst bezig te zijn. Wel was het lastiger dan ik had gedacht. Ik vond het een mooie gedachte om op deze manier met analfabetisme bezig te zijn en er zo een beetje aandacht aan te kunnen schenken. Want ik vind dat iedereen het (voor)recht moet hebben om te kunnen lezen en schrijven.

Hebben jullie al wel eens gekalligrafeerd? Vonden jullie het ook zo lastig?

Het kalligrafiestarterspakket werd mij aangeboden door Viking.

Liefs FemkeGerelateerde artikelen

2 Reacties

 1. Rowan

  Wat een mooi initiatief zeg! Lijk mij heel leuk om mee bezig te zijn! Ik vind het er heel erg mooi uitzien!

  Antwoord
  • Femke

   Dankjewel! Ja, het was ook erg leuk om te doen.

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.