Tips voor blogfotografie

3 augustus 2016

Foto’s vind ik een belangrijk onderdeel van een blog. Het geeft sfeer en helpt je om je verhaal beter te vertellen. En als je een artikel schrijft over een product mag een mooie foto natuurlijk niet ontbreken. Maar hoe zorg je er nou voor dat je mooie foto’s maakt? Ik ben geen professionele fotograaf, maar ik kan je natuurlijk wel vertellen wat ik doe bij het maken van mijn foto’s. Hieronder vind je mijn tips voor blogfotografie!

De basis

Het maken van een mooie foto begint met de basis en is eigenlijk heel simpel: zorg voor goed licht! Zoek het meest lichte plekje in huis op en maak daar je foto’s. Ik maak mijn foto’s dan ook eigenlijk altijd vlak voor de balkondeur. Die deur bestaat vooral uit glas, waardoor je lekker veel licht hebt.

Tips voor blogfotografie

De achtergrond

Oke, je hebt een plekje gevonden waar je lekker veel licht hebt. En nu? Nu moet je verzinnen wat je op de achtergrond wilt hebben. Misschien heb je een hele mooie houten vloer die je als achtergrond wilt gebruiken, dan ben je snel klaar. Je kunt natuurlijk ook bij de bouwmarkt een mooi stukje zeil of laminaat halen en dat als achtergrond gebruiken. Heb je lievere een mooie cleane witte achtergrond? Ik heb bij de hobbywinkel 2 witte foamboarden gehaald welke ik gebruik als achtergrond. Het ene board leg ik op de vloer, de ander zet ik rechtop tegen een poefje. Doordat ik de ene rechtop zet heb ik meteen een reflectiescherm. Als je de schaduwen iets te hard vind kun je zo’n board gebruiken om de schaduwen wat zachter te maken. Leuk om eens mee te spelen!

Tips voor blogfotografie
Tips voor blogfotografie

Props toevoegen

Oké, je hebt genoeg licht en een achtergrond. Nu ben je eigenlijk klaar om te fotograferen. Maar je kunt je foto nóg leuker maken. Door props te gebruiken kun je de foto nog iets meer aankleden. Natuurlijk hoeft het niet, maar het laat je foto soms net wat meer spreken. Zie de foto’s hieronder voor een voorbeeld.

Tips voor blogfotografie
Zonder props

Tips voor blogfotografie

Met props

De camera

Om foto’s te maken heb je natuurlijk wel iets nodig waarmee je foto’s kunt maken. En dat hoeft helemaal geen fancy dure camera te zijn. De telefoons van tegenwoordig maken prima foto’s en met een compact camera kun je ook mooie foto’s maken. In de voorbeelden hieronder kun je zien hoe weinig verschil er eigenlijk tussen de foto’s zit!

Tips voor blogfotografie

iPhone 5s

Tips voor blogfotografie

Canon Ixus 105 (compact camera)

Tips voor blogfotografie

Fujifilm X-T10 (systeemcamera)

Photo time!

En dan nu, fotograferen! Hoe zet je nu je onderwerp zo mooi mogelijk op de foto? Ik kan daar heel eerlijk in zijn; gewoon uitproberen! Ik maak zelf een heleboel foto’s uit verschillende hoeken en kies daar later de beste foto uit. En als je meerdere producten tegelijkertijd op de foto zet kun je spelen met de indeling. Leg je ze juist strak naast elkaar, of wat meer als een groepje over elkaar heen. Ook hier geldt; gewoon lekker uitproberen :).

Nabewerken

Je hebt je foto’s gemaakt en de beste foto uitgekozen. Eventueel kun je foto’s dan nog nabewerken. Zelf maak ik ze vaak nog net wat lichter en speel ik wat met de kleurbalans (soms zit er net teveel geel of blauw in). Ook kun je de foto’s nog bijsnijden. Als je alle foto’s op hetzelfde formaat maakt oogt dat ook wat rustiger op je site. Ik gebruik een combinatie van (Adobe) Lightroom en Photoshop om mijn foto’s na te bewerken. Natuurlijk zijn er ook gratis varianten zoals de Photo Editor van BeFunky.

Tips voor blogfotografie

Onbewerkte foto

Tips voor blogfotografie

Nabewerkte foto

En nu jij!

Met deze tips moet het volgens mij helemaal goed komen. Ik ben natuurlijk erg benieuwd naar het eindresultaat! Laat je weten of je wat aan mijn tips hebt gehad?

Liefs FemkeGerelateerde artikelen

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.