Mijn fotoboek van onze rondreis door Amerika | Fotoboek maken, ontwerpen en design tips

Fotoboek van onze rondreis door Amerika

Twee jaar geleden maakte ik samen met mijn ouders, twee broertjes en mijn vriend een hele mooie rondreis door Amerika. Normaal gesproken ben ik altijd erg vlot met het maken van een fotoboek, maar dat is deze keer niet helemaal gelukt ;). Nu heb ik dus eindelijk tijd gemaakt om een fotoboek te maken en het resultaat is echt heel erg mooi geworden. Een hele fijne herinnering aan onze reis. Kijk je mee?

Mijn fotoboek van onze rondreis door Amerika | Fotoboek maken, ontwerpen en design tips

Mijn fotoboek van onze rondreis door Amerika | Fotoboek maken, ontwerpen en design tips

Foto’s uitzoeken

Het meeste (en vervelendste) werk aan het maken van een fotoboek vind ik toch wel het uitzoeken van de foto’s. Vooral nu hadden we zoveel foto’s dat ik eigenlijk wel drie boeken had kunnen maken. Het was dan ook een heel gepuzzel om alles er in te krijgen en het boek niet te dik te maken. Dat is niet helemaal gelukt zoals je ziet ;).

Mijn fotoboek van onze rondreis door Amerika | Fotoboek maken, ontwerpen en design tips

Mijn fotoboek van onze rondreis door Amerika | Fotoboek maken, ontwerpen en design tips

De omslag

Daarna begin ik eigenlijk altijd met het ontwerpen van de omslag. Ik gebruik daar meestal een grote foto voor die ik over de voor- en achterzijde laat doorlopen. Op de voorzijde zet ik meestal de bestemming en het jaar waarin de reis plaats vond. In dit geval dus Amerika 2015. Deze titel hoeft mijn niet zo op te vallen, dus plaatste ik het in een subtiel, dun lettertype in het wit. Voor een speels effect liet ik de tekst voor een klein deel achter de horizon verdwijnen. Zo wordt de tekst ook echt onderdeel van de voorkant en staat het er niet gewoon ‘opgeplakt’. Verder zet ik op de rug van het boek ook nog om welke reis het gaat en de periode. Zo kun je een boek makkelijk terug vinden als ze allemaal op elkaar liggen.

Mijn fotoboek van onze rondreis door Amerika | Fotoboek maken, ontwerpen en design tips

Mijn fotoboek van onze rondreis door Amerika | Fotoboek maken, ontwerpen en design tips

Mijn fotoboek van onze rondreis door Amerika | Fotoboek maken, ontwerpen en design tips

De binnenzijde

Omdat we een rondreis maakten vind ik het leuk om te beginnen met een kaart met daarop de route en plaatsen die je hebt bezocht. Op Google Maps kun je je eigen kaarten maken, opslaan en ook in hoge resolutie downloaden. Voordat ik de foto’s ga plaatsen begin ik eerst met het tekenen van een grid. Ik plaats hulplijnen zodat er tussen elke foto evenveel afstand zit. Dit zorgt er ook voor dat het niet rommelig wordt en het hele boek een mooi geheel wordt. Aan de onderkant heb ik ruimte gehouden om begeleidende tekst te plaatsen. Zo kan ik nog wel teruglezen waar de foto is gemaakt, maar leidt het niet af van de foto’s.

Mijn fotoboek van onze rondreis door Amerika | Fotoboek maken, ontwerpen en design tips

Mijn fotoboek van onze rondreis door Amerika | Fotoboek maken, ontwerpen en design tips

Mijn fotoboek van onze rondreis door Amerika | Fotoboek maken, ontwerpen en design tips

Bestellen

Mijn fotoboeken bestel ik eigenlijk altijd bij Fotofabriek.nl, omdat ik daar een pdf kan uploaden en niet persé gebruik hoef te maken van hun software. Zo kan ik mijn fotoboek in mijn favoriete ontwerpprogramma ontwerpen (InDesign) en heb ik de volledige vrijheid. Ik heb gekozen voor een vierkant boek van 21 x 21 cm. Dit vind ik zelf een fijn handzaam formaat, niet te klein en niet te groot. Dit formaat heb ik voor elke vakantie fotoboek nog gebruikt, dan vind ik het wel zo mooi om deze in hetzelfde formaat te hebben. Bij dit boek heb ik gekozen voor flat-lay papier. Dat betekent dat de pagina’s helemaal plat kunnen liggen. Zo kun je bijvoorbeeld heel mooi een foto door laten lopen over twee pagina’s, zonder dat de helft in het midden van het boek verdwijnt.

Mijn fotoboek van onze rondreis door Amerika | Fotoboek maken, ontwerpen en design tips

Mijn fotoboek van onze rondreis door Amerika | Fotoboek maken, ontwerpen en design tips

Mijn fotoboek van onze rondreis door Amerika | Fotoboek maken, ontwerpen en design tips

Eindresultaat

Het boek is echt een fijne herinnering aan onze vakantie door Amerika geworden. De kleuren spatten van de pagina’s af en doordat de bladzijden echt plat liggen lijkt het boek nog luxer. Ik ben dan ook best wel trots op het eindresultaat en het boek ligt tegenwoordig echt als pronkstuk op onze koffietafel ;).

Bekijk ook mijn 10 Tips voor het maken van een fotoboek, voor nog meer leuke fotoboek ontwerpinspiratie!

Hebben jullie al wel eens een fotoboek besteld bij Fotofabriek?

Liefs Femke

BewarenBewaren

BewarenBewaren

About the Author:

Hoi, ik ben Femke! Ik ben een grafisch ontwerper met een passie voor creatief ontworpen producten, lange wandelingen en een goed boek. Op dit blog laat ik al mijn passies samenkomen in mijn zoektocht naar creativiteit. Meer weten?

2 thoughts on “Fotoboek van onze rondreis door Amerika

 • sabrina27 maart 2018 at 15:40

  Wat super mooi geworden! Voor onze amerika reis in 2013 heb ik ook Bryce canyon op de voorkant gezet, heel fotogeniek!
  Ik vind het idee van die letters op de voorkant heel mooi, die ga ik jatten 🙂

  Reply
  • Femke30 maart 2018 at 08:07

   Dankjewel! 🙂 Ja, Bryce is zeker fotogeniek. Haha, dat mag. Fijn dat ik je kan inspireren! 🙂

   Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.