DIY Lattenwand

DIY lattenwand

We zijn druk bezig om van onze zolder een toffe ontwerpstudio/kantoor te maken. Ik deelde eerder als eens mijn werkplek inspiratie en ik liet zien hoe we de zoldervloer omtoverden tot budget gietvloer. Inmiddels hebben we ook eindelijk de wand af. In deze post vertel ik je alles over onze DIY lattenwand!

DIY lattenwand

Betonstuc

We hebben de zolderwand opgesplitst in twee delen. Het rechterdeel, waar we het bureau gaan plaatsen, is de lattenwand. Links daarvan gingen we aan de slag met betonstuc. Een hele grove korrelige stuc, voor een hele mooie industriële betonlook.

 

Muur voorbereiden

Nadat we het linkerdeel van de wand hadden gestuukt met de betonstuc konden we met de lattenwand aan de slag. Als eerst schilderen we de wand in een mooie donkere grijstint. We vonden de witte wand een te groot contrast met het hout. We kozen voor een mooie matte muurverf in de kleur Lava.

DIY Lattenwand betonstuc

DIY Lattenwand muurverf Lava

Hout uitzoeken

Als je weet welk formaat latten je wil gebruiken en hoe groot de ruimte tussen de latten moet zijn, kun je uitrekenen hoeveel hout je nodig bent. Wij gebruikten latten met kopmaat 32 x 50 mm en hebben een tussenruimte van 2 cm. Bestel wat extra hout dan je nodig bent. Mochten er latten kromtrekken en daardoor niet meer te gebruiken zijn heb je er wat extra.

 

Meten, zagen, beitsen

Dit was meteen het meest arbeidsintensieve deel voor ons. Doordat de wand onder een schuin dak zat konden we niet in een keer alle latten op maat zagen. We namen steeds van ongeveer 3 of 4 latten de maat op, mijn vriend zaagde en schuurde ze en ik zette ze vervolgens in de beits. Deze latten bevestigden we op de muur en als die goed vast zaten konden we verder met de volgende latten. Daardoor zijn er behoorlijk wat zaterdagen in gaan zitten. Gelukkig is het eindresultaat het meer dan waard ;). Als je een rechte wand hebt kun je de latten eerst allemaal zagen, schuren en beitsen en ze daarna in 1x bevestigen aan de wand.

DIY lattenwand latten bevestigen

DIY lattenwand latten bevestigen

Latten bevestigen

Als de latten gezaagd en gebeitst zijn kunnen ze op de wand bevestigd worden. Dit deden wij met zwarte Polymax High Tack kit. We gebruikten zwarte kit met een reden: mocht de kit onder het hout uitlopen bij het bevestigen, valt het minder op dan de witte op de donkere wand. Let op: met deze kit zitten de latten wel echt muurvast op de muur. Mocht je de latten er ooit weer af willen halen bestaat er een kans dat de muur beschadigd!

Op de vloer tegen de wand hadden we een plaat van 2cm dik liggen, om een zwevend effect te creëren. Nadat we kit in strepen op de achterkant van de lat hadden aangebracht zetten we de lat op de plaat. Als de lat goed waterpas stond drukten we de lat goed tegen de wand aan. Daarna gebruikten we een rubberhamer om de lat nog wat strakker op de muur te krijgen. We merkten dat hierdoor ook de kit wat mooier verdeelde en zo beter uithardde.

Om de volgende lat te plaatsen gebruikten we een aantal latjes van 2 cm dik die we tussen de twee latten plaatsten. Zo zorgden we ervoor dat de ruimte tussen de latten overal gelijk was. En zo herhaalden we dit proces totdat de hele wand gevuld was met latten!

DIY Lattenwand

Het was een behoorlijke klus, maar wel eentje waar we ontzettend trots op het eindresultaat zijn. Nu kunnen we de zolder eindelijk gaan inrichten!

Hebben jullie wel eens zo’n DIY lattenwand in huis gemaakt? Of misschien geïnspireerd geraakt door mijn verhaal? Ik hoor jullie ervaringen en eventuele vragen graag hieronder!

Liefs Femke

About the Author:

Hoi, ik ben Femke! Ik ben een grafisch ontwerper met een passie voor creatief ontworpen producten, lange wandelingen en een goed boek. Op dit blog laat ik al mijn passies samenkomen in mijn zoektocht naar creativiteit. Meer weten?

28 thoughts on “DIY Lattenwand

 • Esther6 april 2020 at 16:06

  Hoi Femke,

  Welke kleur beits en welk merk hebben jullie gebruikt?

  Wij willen een lattenwand in de woonkamer gaan maken.

  Groetes
  Jeffrey en Esther

  Reply
  • Femke24 april 2020 at 13:11

   Hoi Jeffrey en Esther, wat leuk dat jullie ook een lattenwand gaan maken! Wij hebben transparante binnenbeits gebruikt van Gamma eigen merk in de kleur noten.

   Reply
   • Niels31 mei 2020 at 14:34

    Hoi Femke, de wand ziet er heel mooi uit! Wij hebben het zelfde idee voor een wand op onze zolderverdieping. Dat is dan gelukkig een rechte wand ;-).

    Ik had wat vragen over welke houtsoort je hebben gebruikt en waar jullie deze vandaag hebben, maar dat is al beantwoord in de andere vragen. Top! We gaan ook aan de slag.

    Reply
    • Femke2 juni 2020 at 20:29

     Hoi Niels, leuk om te horen! Fijn dat je vragen inmiddels zijn beantwoord. Mocht je nog meer willen weten, weet je me te vinden ;).

     Reply
 • Pk26 april 2020 at 23:35

  Hoi, wat voor hout hebben jullie gebruikt?

  Reply
  • Femke28 april 2020 at 19:31

   Hoi, wij hebben vuren houten latten gebruikt.

   Reply
 • Gill4 mei 2020 at 20:16

  Hey Femke,

  Ziet er erg mooi uit! Wij willen ook een lattenwand in de woonkamer maken, waar heb je jouw latten gehaald? En moet je deze eerst nog glad schuren?

  Groetjes,
  Gill

  Reply
  • Femke8 mei 2020 at 11:10

   Hoi Gill, wij hebben de latten gehaald bij Jongeneel (een houthandel met locaties over het hele land). We gebruikten ruw vuren houten latten, deze moesten nog wel geschuurd worden. Bij andere houtsoort is dit misschien niet nodig.

   Reply
 • Kramer24 mei 2020 at 14:14

  Hoi Femke,

  Ziet er mooi uit! Heb je de betonstuc zelf aangebracht? En hoe heb je dit precies gedaan?

  Reply
  • Femke2 juni 2020 at 20:29

   Hoi Sharelle, dankjewel voor het compliment! De betonstuc hebben we inderdaad zelf aangebracht. Dit is een hele grove pasta die we met een pleisterspaan hebben aangebracht in vegende bewegingen.

   Reply
 • MM15 juni 2020 at 14:50

  Erg mooi geworden! Ik vroeg mij af welke afmeting latten jullie hebben gebruikt.

  Reply
  • Femke19 juni 2020 at 11:26

   Dankjewel! Wij gebruikten latten met kopmaat 32 x 50 mm en hebben tussen de latten 2 cm ruimte gelaten.

   Reply
 • Linn18 juni 2020 at 20:37

  Dag Femke, wat mooi! Ik wil dit gaan maken op een MDF ondergrond zodat ik het niet direct op de muur hoef te kitten, maar de maten van latjes zijn echt super onlogisch, dus dat maakt het berekenen van het formaat MDF wel wat lastiger. Welke maat latjes hebben jullie gebruikt?

  Reply
  • Femke19 juni 2020 at 11:27

   Dankjewel! 😀 Dat is inderdaad ook slim, als je er dan ooit op uitgekeken raakt heb je het er ook zo weer af ;). Wij gebruikten latten met kopmaat 32 x 50 mm en hebben 2 cm ruimte tussen de latten gelaten. Je zou natuurlijk ook wat met de tussenruimte kunnen spelen, waardoor het makkelijker op de plaat past.

   Reply
   • Dennis21 september 2020 at 21:14

    Hoi Femke,

    Praktische vraag: is het schoonmaken een beetje te doen, vooral tussen de latten? Mijn vrouw is bang dat het nogal een stof nest wordt.

    Groeten, Dennis

    Reply
    • Femke25 september 2020 at 09:04

     Hoi Dennis, dit valt heel erg mee! Er dwarrelt bij ons wel wat stof over de vloer, maar er blijft gelukkig niks hangen tussen de latten.

     Reply
 • Sun31 juli 2020 at 11:11

  Hoi Femke,

  je zegt: Wij hebben transparante binnenbeits gebruikt van Gamma eigen merk in de kleur noten.

  mMaar hoeveel lagen hebben jullie gelakt?
  en komen de kleuren wel overeen als op de pot aangegeven, want dat maakt he tvaa lastig een kleur te kiezen

  mooi resultaat hoor. ik ben door jullie geinsprieedrd geraakt

  Reply
  • Femke5 augustus 2020 at 14:35

   Wij hebben 1 laag gelakt. De kleur wijkt inderdaad iets af van hoe het er op de pot uitziet. Het is iets geler/oranjer dan het voorbeeld op de pot, maar dit is ook afhankelijk van de basiskleur van het hout. En het ligt er ook aan in welk licht ik het hout bekijk, want dan ziet het er ook steeds anders uit ;). Maar ik ben wel tevreden over de kleur, het maakt het hout mooi warm en het is niet té donker. Leuk om te horen dat we je hebben kunnen inspireren! 😀

   Reply
 • Bo16 augustus 2020 at 09:51

  Hallo Femke!

  Wauw, wat een prachtig resultaat…!
  Ik dacht eraan om zo’n wand te maken als balustrade naast de trap, niet tegen een muur. Zou dit lukken, denk je? De vraag is hoe je dan alles bevestigt, natuurlijk…

  Reply
  • Femke26 augustus 2020 at 21:49

   Hoi Bo, dankjewel! Oh, dat is ook een leuk idee! Dat zou vast lukken. Dan zou je denk ik eerst een soort frame moeten maken wat je op de vloer bevestigd, waar je dan de latten tegenaan kan maken.

   Reply
 • Sun29 september 2020 at 08:19

  Hoi Femke,

  ik zit vol bewondering je artikel te lezen en ben tot de conclusie gekomen om ook een lattenmuur te creeren.

  Er is mij verteld vandaag bij de bouwmartk dat hout uitzet loop der maanden.
  Mijn vraag hierij is dan ook , zijn de latten nog recht aan de muur?

  Reply
  • Femke29 september 2020 at 20:36

   Hoi Sun, je vraag heb ik al via Facebook beantwoord, maar voor de andere geïnteresseerden zal ik ‘m ook hier nog even beantwoorden. De latten zitten nog strak op de muur! We hebben de latten eerst een paar weken laten acclimatiseren bij ons op zolder. Bij het aanbrengen is het de truc om veel kit te gebruiken en de lat vervolgens met een rubber hamer tegen de muur aan te kloppen. Zo verdeeld de kit goed aan de achterkant van de lat en de muur. Succes en ik ben erg benieuwd naar het eindresultaat!

   Reply
 • Gerda8 oktober 2020 at 12:00

  Hoi Femke, welke betonstuc is dit en waar heb je dit gekocht?

  Reply
 • Roy22 oktober 2020 at 09:55

  Hoi Femke,

  Wat mooi! Wij willen dit ook gaan maken. Ik heb alleen een vraag: wanneer je de zwarte Polymax High Tack kit aanbrengt en de lat tegen de muur drukt.. hoe hebben jullie dit gefixeerd zodat de lijm laag kan drogen (ik lees op internet dat je minimaal 30 minuten moet aandrukken?).

  Groetjes

  Reply
  • Femke23 oktober 2020 at 08:49

   Hoi Roy, wij hebben de latten eerst goed aangeklopt met een rubberen hamer. Verder hadden we een soort houten klem gemaakt met een aantal latjes bevestigd aan een houten balk (die zie je op een van de foto’s). Die klemden we tussen twee latten die al vast zaten en tussen de net bevestigde latten op meerdere hoogtes. Zo zat het geheel heel mooi strak tegen de muur en konden we het op die manier laten drogen.

   Reply
 • Lesley23 november 2020 at 16:22

  Hi Femke!

  Super mooi geworden!

  Net als velen hier ben ook ik van plan een lattenwand te maken. Echter, momenteel (en voor de komende jaren) woon ik in een huurwoning. Ik vraag me daarom af wat de beste optie is voor bevestigingsmateriaal om beschadigingen aan de muur bij het verwijderen van de latten wand te minimaliseren. Boren e.d. is geen optie hier.

  Heb je toevallig ook tips voor het verwijderen van de lattenwand?

  Alvast bedankt!

  Reply
  • Femke23 november 2020 at 17:50

   Hoi Lesley, bedankt! Oeh, goeie vraag! Dan zou ik denk ik een frame maken waarin je de latten bevestigd en die dan voor de muur zetten. Kitten zou wel kunnen, maar dan ben ik bang dat je met het eraf halen de muur wel beschadigd. Dus een los frame is denk ik de beste optie. Voor de bevestiging aan de muur kun je misschien in de bouwmarkt vragen wat ze daar aanraden.

   Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.