DIY Lattenwand

4 maart 2020
We zijn druk bezig om van onze zolder een toffe ontwerpstudio/kantoor te maken. Ik deelde eerder als eens mijn werkplek inspiratie en ik liet zien hoe we de zoldervloer omtoverden tot budget gietvloer. Inmiddels hebben we ook eindelijk de wand af. In deze post vertel ik je alles over onze DIY lattenwand! 

Betonstuc

We hebben de zolderwand opgesplitst in twee delen. Het rechterdeel, waar we het bureau gaan plaatsen, is de lattenwand. Links daarvan gingen we aan de slag met betonstuc. Een hele grove korrelige stuc, voor een hele mooie industriële betonlook.

 

Muur voorbereiden

Nadat we het linkerdeel van de wand hadden gestuukt met de betonstuc konden we met de lattenwand aan de slag. Als eerst schilderen we de wand in een mooie donkere grijstint. We vonden de witte wand een te groot contrast met het hout. We kozen voor een mooie matte muurverf in de kleur Lava.

Hout uitzoeken

Als je weet welk formaat latten je wil gebruiken en hoe groot de ruimte tussen de latten moet zijn, kun je uitrekenen hoeveel hout je nodig bent. Wij gebruikten latten met kopmaat 32 x 50 mm en hebben een tussenruimte van 2 cm. Bestel wat extra hout dan je nodig bent. Mochten er latten kromtrekken en daardoor niet meer te gebruiken zijn heb je er wat extra.

Meten, zagen, beitsen

Dit was meteen het meest arbeidsintensieve deel voor ons. Doordat de wand onder een schuin dak zat konden we niet in een keer alle latten op maat zagen. We namen steeds van ongeveer 3 of 4 latten de maat op, mijn vriend zaagde en schuurde ze en ik zette ze vervolgens in de beits. Deze latten bevestigden we op de muur en als die goed vast zaten konden we verder met de volgende latten. Daardoor zijn er behoorlijk wat zaterdagen in gaan zitten. Gelukkig is het eindresultaat het meer dan waard ;). Als je een rechte wand hebt kun je de latten eerst allemaal zagen, schuren en beitsen en ze daarna in 1x bevestigen aan de wand.

Latten bevestigen

Als de latten gezaagd en gebeitst zijn kunnen ze op de wand bevestigd worden. Dit deden wij met zwarte Polymax High Tack kit. We gebruikten zwarte kit met een reden: mocht de kit onder het hout uitlopen bij het bevestigen, valt het minder op dan de witte op de donkere wand. Let op: met deze kit zitten de latten wel echt muurvast op de muur. Mocht je de latten er ooit weer af willen halen bestaat er een kans dat de muur beschadigd!

Op de vloer tegen de wand hadden we een plaat van 2cm dik liggen, om een zwevend effect te creëren. Nadat we kit in strepen op de achterkant van de lat hadden aangebracht zetten we de lat op de plaat. Als de lat goed waterpas stond drukten we de lat goed tegen de wand aan. Daarna gebruikten we een rubberhamer om de lat nog wat strakker op de muur te krijgen. We merkten dat hierdoor ook de kit wat mooier verdeelde en zo beter uithardde.

Om de volgende lat te plaatsen gebruikten we een aantal latjes van 2 cm dik die we tussen de twee latten plaatsten. Zo zorgden we ervoor dat de ruimte tussen de latten overal gelijk was. En zo herhaalden we dit proces totdat de hele wand gevuld was met latten!

Het was een behoorlijke klus, maar wel eentje waar we ontzettend trots op het eindresultaat zijn. Nu kunnen we de zolder eindelijk gaan inrichten!

Hebben jullie wel eens zo’n DIY lattenwand in huis gemaakt? Of misschien geïnspireerd geraakt door mijn verhaal? Ik hoor jullie ervaringen en eventuele vragen graag hieronder!

Liefs FemkeGerelateerde artikelen

Loading comments...