DIY budget gietvloer

24 januari 2018
Het is alweer even geleden dat ik jullie een update over ons huis heb gegeven. De laatste keer schreef ik over onze woonkamer wensen en dat is alweer 2 maand geleden. Nu moet ik wel toegeven dat er sindsdien niet heel veel is veranderd. Er staan nog steeds dozen in de woonkamer en we hebben nog steeds geen gordijnen (waar vooral ons bezoek zich aan ergert 😉 ).

 

Design studio

Op dit moment zijn we druk bezig om van onze zolder een ‘design studio’ te maken. Een tof kantoor met genoeg ruimte om lekker creatief bezig te zijn. Een echte fijne thuis werkplek. Er moest nog wat extra elektra komen en we moeten 1 wand nog afwerken. Daar heb ik al wel leuke ideeën voor, maar daarover later meer ;).

 

Vloer, check!

Wat we direct in onze 3 klusweken al wel hebben gedaan is de vloer. Daar hebben we namelijk zelf een soort van gietvloer van gemaakt, alleen dan op de budget manier. Daar ben ik toch best wel trots op, omdat we het helemaal zelf hebben gedaan (samen met onze buren). En het bleek helemaal niet moeilijk te zijn!

 

Beton vloer

Toen ons huis werd opgeleverd waren al onze vloeren kale betonvloeren. Allesbehalve egaal. Voor de meeste afwerkvloeren zoals laminaat is dat geen probleem, die zijn dik genoeg waardoor je de oneffenheden niet ziet. Maar als je bijvoorbeeld verlijmd pvc als vloer zou willen moet je de betonvloer eerst egaliseren. Na wat onderzoek bleek dat deze egaliserende laag ook prima is om als vloer te gebruiken! En zo kwamen wij op het idee voor onze budget gietvloer.

Stap 1 – Egaliseren

Het eerste wat je dus moet doen is het egaliseren van de betonvloer. Dit doe je met egaline, wat je mixt met water. Hierdoor krijg je een heel vloeibaar cement-achtig mengsel. Voordat je de egaline gaat aanbrengen is het wel goed om eerst een primer op de betonvloer aan te brengen. Dit zorgt ervoor dat de egaline goed hecht. Nadat je de egaline hebt aangemaakt giet je het over de vloer. Wij gebruikten een soort kam om de egaline over de vloer te trekken, eventuele klontjes eruit te halen en te zorgen dat het in alle hoekjes kwam. Het fijne van egaline is dat het vanzelf al heel mooi egaal over de vloer uitvloeit, waardoor je een hele strakke laag krijgt. Vervolgens gingen we met een prikroller eroverheen om de luchtbelletjes er uit te rollen. En toen was het wachten tot het droog was!

Stap 2 – Afwerken 

Om de egalinelaag ook zo mooi strak en glad te houden moet je er een beschermende toplaag overheen doen. Dit kan bijvoorbeeld een transparante coating zijn, zo behoud je het betonlook effect, maar je kunt ook betonverf gebruiken. Dit laatste deden wij, waardoor je echt het idee van een strakke gietvloer krijgt. We kozen een blauwige grijstint, wat zorgt voor een mooie koele vloer.

En dat is hoe wij onze budget gietvloer maakten, zo makkelijk kan het zijn! 🙂 Ik ben er heel erg blij mee en kan niet wachten tot we de zolder echt in gebruik kunnen gaan nemen.

 

Hebben jullie op deze manier al wel eens vloer afgewerkt? Laat je vragen vooral achter in de comments, ik beantwoord ze met liefde! 🙂

Liefs FemkeGerelateerde artikelen

Loading comments...