Tools kleurenschema's

De 5 handigste tools voor de perfecte kleurenschema’s

Je kent het misschien wel, de zoektocht naar die ene perfecte kleur. De ene kleur is te meisjesachtig, de andere te saai. En dan denk je de perfecte kleur gevonden te hebben, matched ‘ie totaal niet met je andere kleuren. Gelukkig bestaan er hele handige tools die je bij deze zoektocht kunnen helpen. Ik heb de 5 handigste tools voor je op een rijtje gezet, waarmee je de perfecte kleurenschema’s kunt samenstellen.

1. Adobe Color

Op deze website kun je heel makkelijk je eigen kleurenschema’s samenstellen óf kiezen uit de vele thema’s die andere gebruikers al hebben gemaakt. Voordeel als je een Creative Cloud abonnement hebt: dan kun je je favoriete kleurenschema’s opslaan en worden ze via de Cloud gesynced zodat je ze direct kunt gebruiken in je Adobe programma’s.

Tools kleurenschema's, Adobe Color - samenstellen

Stel je eigen kleurenschema samen

Tools kleurenschema's, Adobe Color - verkennen

Kies uit de thema bibliotheek

Nog een leuke toevoeging: Adobe heeft ook een app (Adobe Capture, gratis) waarmee je heel makkelijk kleurenschema’s kunt maken van de dingen om je heen. Richt je telefoon op dat waar je de kleuren van wilt vastleggen en de app doet de rest!

2. Colordot

Nog niet helemaal zeker welke kleur je wilt gebruiken? Dan is deze website handig voor jou. Je gaat met je muis over je scherm. Omhoog voor de donkerdere kleuren, naar beneden voor de pasteltinten. Om de kleur op te slaan hoef je alleen maar even te klikken en dan kun je op zoek naar de volgende kleur!

Tools kleurenschema's, Colordot

Zoek je favoriete kleur

Tools kleurenschema's, Colordot

Stel makkelijk je kleurenschema samen

3. Coolors

Het leuke aan deze tool vind ik dat je door de thema’s kunt bladeren door op je spatiebalk te drukken. Zie je een een kleurenschema die je wel wat lijkt? Dan kun je er eventueel nog wat aan aanpassen en het zo helemaal naar je smaak maken. Vind je het schema niks, maar springt er 1 kleur wel voor je uit? Dan kun je die op slot zetten. Druk je nu weer op je spatiebalk zal deze kleur blijven staan, maar de anderen wel veranderen. Verder heb je de mogelijkheid om het schema te exporteren of het op te slaan in je account.

Tools kleurenschema's, Coolors - samenstellen

Blader snel door de thema’s met de spatiebalk

Tools kleurenschema's, Coolors - verkennen

Neem rustig de tijd in de themabibliotheek

4. Design seeds

Hier vind je kleurenschema’s gebaseerd op foto’s. De kleuren vatten zo perfect de sfeer in de foto samen. Ben je bijvoorbeeld op zoek naar romantische bloementinten, dan hoef je alleen maar op de collectie flora te klikken om alle bloemenfoto’s met bijbehorende kleurenschema’s te vinden. Ook heb je de mogelijkheid om op kleur te zoeken. Erg fijne site als je echt op zoek bent naar een bepaalde sfeer. Wel jammer dat je niet de mogelijkheid hebt om je eigen foto te uploaden en daar de kleuren uit te halen.

Tools kleurenschema's, Design Seeds - collection

Zoek op sfeer in de collecties

Tools kleurenschema's, Design Seeds - Color

Blader door de thema’s met een bepaalde kleur

5. Color crush

Color crush is een soort Tinder voor kleuren. Klik rechts op het hartje als je een kleurenschema leuk vindt en links op het kruisje als je het maar niks vindt. Verder heb je de mogelijkheid om 1 kleur weg te klikken. Terug zien wat je hebt geliked? Dan moet je nog even wachten, dat gedeelte is helaas nog in ontwikkeling. Wel kun je alle populaire kleurenschema’s zien om daar inspiratie op te doen.

Tools kleurenschema's, Color Crush - Tinder

Tinder door de kleuren

Tools kleurenschema's, Color Crush - verkennen

Bekijk alle populaire en nieuwste kleurenschema’s

Kenden jullie deze tools al? Ik ben wel benieuwd wat jullie favoriet is!

Liefs Femke

About the Author:

Hoi, ik ben Femke! Ik ben een grafisch ontwerper met een passie voor creatief ontworpen producten, lange wandelingen en een goed boek. Op dit blog laat ik al mijn passies samenkomen in mijn zoektocht naar creativiteit. Meer weten?

2 thoughts on “De 5 handigste tools voor de perfecte kleurenschema’s

 • Remco de Reus26 april 2018 at 08:18

  Zeer bruikbare info, dank voor het delen!

  Reply
  • Femke29 april 2018 at 08:37

   Graag gedaan, fijn dat je er wat aan hebt!

   Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.