7x De beste lettertype combinaties

17 januari 2018
Tekst is vaak een belangrijk onderdeel in een ontwerp. Ik blogde al eerder over lettertypes en in dat artikel besprak ik 7 verschillende soorten lettertypes en hun eigenschappen. In dit artikel wil ik jullie graag 7 verschillende lettertype combinaties laten zien.

 

Lettertypes combineren

Je kunt lettertypes combineren om bijvoorbeeld een titel en subtitel te onderscheiden en zo ergens de nadruk op leggen. Zo wil je bijvoorbeeld dat de titel van je feest meer opvalt dan de locatie. Natuurlijk kun je de minder belangrijke tekst kleiner maken dan de titel, maar door verschillende lettertypes te combineren wordt het visueel ook aantrekkelijker om naar te kijken. Kijk je mee naar mijn 7 voorbeelden?

1. Alegreya & PT Serif

Twee lettertypes die op het eerste gezicht erg op elkaar lijken. Alleen is Alegreya net wat sierlijker dan de PT Serif. Daarom werkt deze, wat strakkere serif in dit geval heel goed als ondersteuning voor de Alegreya. Een zakelijk paar, met een luxe uitstraling.

2. Satisfy & Josefin Sans

Het Satisfy lettertype is zo aanwezig dat een subtiel, light font zoals de Josefin een fijne tegenhanger is. Doordat de Josefin Sans zo anders is dan Satisfy gaan ze niet met elkaar de strijd aan, maar vullen ze elkaar juist zo goed aan. Samen vormen ze een vrolijk en tikje vrouwelijk paar.

3. EB Garamond & Open Sans

Een serif (een lettertype met ‘haakjes’) en een sans (zonder ‘haakjes’) zijn twee tegenpolen, maar vullen elkaar daarom juist zo mooi aan. Deze twee zijn ook goed omgekeerd te gebruiken, met de Sans in de hoofdrol en de Serif (in dit geval het lettertype EB Garamond) ter ondersteuning. Een strak en zakelijk paar, maar ze houden het wel luchtig.

4. Sue Ellen Francisco & Lato

Sue Ellen Francisco is een lekker persoonlijk handgeschreven lettertype en heeft net zoals de Satisfy een rustige tegenhanger nodig. Sue Ellen Francisco is een vrij hoog en smal lettertype, daardoor is de Lato een fijne aanvulling omdat zijn letters qua verhouding bijna vierkant zijn. Dit paar straalt creativiteit en eigenzinnigheid uit.

5. Raleway & Quicksand

Raleway lijkt op het eerste gezicht niet heel bijzonder, maar heeft toch iets eigens als je hem leert kennen. Elke letter lijkt een beetje zijn eigen ding te doen en soms een beetje gek in verhouding. Quicksand daarentegen is stabiel en vriendelijk ogend lettertype. Samen zijn ze een goede combi met een open en vriendelijke uitstraling.

6. Yellowtail & Bitter

Yellowtail is een lettertype die eruit ziet alsof ‘ie net heel snel met een dikke stift op papier is gezet. Bitter staat daar lekker nonchalant en stabiel tegenover. Wat mij betreft het hipster paar van dit lijstje!

7. Anton & Oswald

Anton is een behoorlijk zwaar, maar smal lettertype. Om het een evenwichtig geheel te maken is een dun en smal lettertype zoals Oswald een goede keus. Waar Anton soms wat schreeuwend kan overkomen zorgt Oswald voor rust en vriendelijkheid. Een stevig paar dat je boodschap zeker zal laten opvallen!

 

Oké, nog twee laatste tips

Gebruik liever niet meer dan 2 verschillende lettertypes in je ontwerp. Doe je dit wel heb je kans dat het erg onrustig wordt om naar te kijken. Wil je toch meer onderscheid in je teksten? Gebruik dan verschillende diktes en groottes van je twee gekozen lettertypes.

Op Google Fonts vind je heel veel gratis lettertypes voor je design project. Heb je een mooi lettertype gevonden maar weet je niet zo goed met welk ander lettertype je die kunt combineren? Op de pagina van je gekozen lettertype vind je ook suggesties voor populaire combinaties. Dat scheelt je weer zoeken door de enorme bibliotheek aan lettertypes ;).

Succes met ontwerpen! Als je trouwens nog vragen hebt, stel ze gerust in de comments.

Liefs FemkeGerelateerde artikelen

6 Reacties

 1. Evelyne

  Hey Femke, interessant artikel! Ikzelf ben ook bezig met een artikel te schrijven over verschillende lettertypes omdat ik die wel vaak gebruik in photoshop in combinatie met mijn foto’s. Ik vroeg mij eigenlijk wel iets af, soms zie ik een mooi lettertype, maar vind ik die niet in mijn standaard-lijst. Soms ken ik er ook de naam niet van en kan ik ze dus ook niet op internet vinden. Heb jij hier een tip voor? (je mag mij gerust mailen hierover ook)

  Antwoord
  • Femke

   Hoi Evelyne, wat leuk om te horen! Ja, dat heb ik zelf ook wel eens. Gelukkig bestaan daar heel handige websites voor zoals http://www.myfonts.com/WhatTheFont/ en https://www.whatfontis.com. Daar upload je een screenshot van het lettertype waarvan je graag de naam wilt weten. Vervolgens moet je aangeven welke letters er in je afbeelding staan en dan doet de website zijn werk. Helaas werkt het niet altijd even goed of kom je er achter dat het een erg duur lettertype is. Desondanks vind ik het erg handig! Succes en mocht je nog vragen hebben, stel ze gerust :).

   Antwoord
 2. Rosa

  Dag Femke!

  Een leuk artikel met handige info, dankjewel. Nu is mijn vraag. Welk lettertype gebruik jij eigenlijk voor je blogs?

  Antwoord
  • Femke

   Hoi Rosa, wat leuk om te horen! Ik gebruik op mijn blog het lettertype Open Sans in verschillende groottes en diktes.

   Antwoord
 3. Klazien Wernsen

  Hallo Femke,
  Ik vind de combinaties van lettertypes prettig en ga daar zeker mee aan de gang.
  Maar ik ben de weg kwijt wat betreft lettertypes. Ik werk met adobe elements en kan daar uit veel (te veel) lettertypes kiezen. Zeker omdat ik er ook nog een aantal heb toegevoegd. Op mijn laptop staan die lettertypes verdeeld over nogal wat bestanden. Ik zou de keus eigenlijk graag willen beperken. Maar weet dan niet eens waar ik ze moet verwijderen.
  Hebben meer mensen dit probleem of doe ik gewoon te moeilijk.
  In elk geval bedankt voor je antwoord en groeten, Klazien

  Antwoord
  • Femke

   Hoi Klazien, ja ik ken je probleem. Te veel lettertypes maakt de keuze er soms niet makkelijker op. In de andere Adobe programma’s zit wel een filter functie bij, maar ik weet niet of Adobe Elements die functie ook heeft. Op een Mac kun je lettertypes verwijderen via de Lettertypecatalogus. Bij Windows gaat dat geloof ik via het Configuratiepaneel. Succes!

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.