10 Tips voor het maken van een fotoboek

10 Tips voor het maken van een fotoboek

Vinden jullie het ook altijd zo jammer als de vakantie weer voorbij is en het gewone leven weer begint? Werken, sporten, huis schoonmaken, ik zit altijd weer veel te snel in de dagelijkse sleur. Ik maak dan ook graag een fotoboek om toch nog even het vakantiegevoel een beetje vast te houden. Het is vaak nog wel eventjes wat werk, maar dan heb je wel een enorm toffe herinnering. En met deze 10 tips gaat dat helemaal goed komen!

1. Begin met de cover

Ik begin eigenlijk altijd met de cover en die hou ik vaak simpel. Ik zoek de mooiste foto uit en zet daar een tekst overheen. Niks mis mee, maar het is ook leuk om verschillende foto’s te gebruiken. Of zet er niet zomaar een tekst overheen, maar maak er echt een mooie titel van.

10 Tips voor het maken van een fotoboek | Maak een bijzondere voorkant door tekst te verwerken in je foto

Voor deze cover verwerkte ik de tekst in de foto, waardoor de tekst met de foto een mooi geheel vormt.

2. Zorg voor een aantal vaste indelingen

Ik heb altijd een aantal vaste indelingen die ik gebruik. Afhankelijk van de hoeveelheid foto’s gebruik dan de een en dan de andere indeling. Heel handig, want zo hoef je niet meer over de indeling na te denken en wordt je fotoboek een mooi geheel.

3. Verzamel foto’s van 1 locatie/onderwerp

Oké, je hebt de indeling een beetje bepaald, maar welke foto’s zet je nu waar? Ik probeer altijd foto’s van 1 locatie bij elkaar te plaatsen om zo elke pagina een mooie geheel te laten vormen.

10 Tips voor het maken van een fotoboek | Deel je foto's in op thema of locatie en zorg voor een strakke indeling

Een duidelijke, strakke indeling en alle foto’s van dezelfde locatie op 1 pagina zorgt voor een mooi geheel.

4. Gebruik foto’s over de gehele pagina

Sommige foto’s zijn gewoon zo mooi dat ze in hun eentje in de spotlight mogen staan. Zet die over de gehele pagina of zelfs over 2 pagina’s en laat ze shinen! 😉

10 Tips voor het maken van een fotoboek | Gebruik foto's over de hele pagina

Foto’s zoals deze verdienen extra aandacht en mogen de hele pagina vullen.

5. Speel met de positie van je onderwerp

Je kunt je onderwerp natuurlijk in het midden van de foto plaatsen. Maar het kan ook erg leuk zijn om je onderwerp eens een keer niet in het midden te plaatsen of misschien een beetje gek af te snijden. Zo kan de foto ineens een stuk interessanter zijn om naar te kijken.

6. Voeg tekst toe

Zelf probeer ik zo min mogelijk tekst toe te voegen omdat ik het fijn vind als de foto’s de meeste aandacht krijgen. Maar tekst kan zeker een mooie toevoeging zijn om bijvoorbeeld te vertellen waar de foto is genomen. Je kunt bijvoorbeeld een tussenpagina maken als je op een nieuwe locatie/onderwerp bent beland of verwerk de tekst in de foto.

10 Tips voor het maken van een fotoboek | Voeg tekst toe aan een foto

Ik maak graag tussenpagina’s in mijn fotoboek, vooral als ik in een reis meerdere plaatsen heb bezocht.

7. Voeg illustraties toe

Ben je vergeten om de mooie bloemen die je overal zag op de foto te zetten? Of dat ene lekkere biertje dat je elke avond dronk? Dan kan een illustratie de foto’s aanvullen en versterken.

8. Voeg kaarten toe

Heb je een mooie rondreis gemaakt? Dan is het erg leuk om de kaart met daarop de route toe te voegen, bijvoorbeeld voorin het boek. Zo ziet iedereen meteen waar je geweest bent.

10 Tips voor het maken van een fotoboek | Kaarten, tekst en illustraties toevoegen

Kaarten en illustraties maken je herinneringen nog tastbaarder.

9. Laat ruimte over om later nog wat in te plakken

Wat ik wel heel erg leuk vindt, is om nadat je boek gedrukt is er nog dingen in te plakken. Zo laat ik altijd ruimte over om later bijvoorbeeld de vliegtickets in te plakken. Op die manier wordt je reis nog tastbaarder doordat het niet alleen foto’s zijn, maar al je herinneringen!

10 Tips voor het maken van een fotoboek | Tickets, kaarten, herinneringen inplakken

Laat ruimte over om later nog wat in te kunnen plakken, zoals treinkaartjes!

10. Verzamel voorbeelden

Weet je niet precies hoe je het fotoboek wil indelen? Verzamel op Pinterest dan wat voorbeelden! Ik heb zelf ook een Pinterest bord waar ik mijn inspiratie vandaan haal. Heel fijn om daar zo af en toe even op te kijken als ik met een fotoboek bezig ben.

 

Tijd om mijn eigen tips in gebruik te nemen en een fotoboek van mijn Lapland reis te maken! Als jullie het leuk vinden zal ik het eindresultaat delen. Maak jij ook altijd een fotoboek van je vakantiefoto’s? Ik hoop dat je wat aan mijn tips hebt!

Liefs Femke

About the Author:

Hoi, ik ben Femke! Ik ben een grafisch ontwerper met een passie voor creatief ontworpen producten, lange wandelingen en een goed boek. Op dit blog laat ik al mijn passies samenkomen in mijn zoektocht naar creativiteit. Meer weten?

2 thoughts on “10 Tips voor het maken van een fotoboek

 • Saskia29 september 2016 at 21:30

  Oh wat een leuk idee ook om kaarten toe te voegen. leuke tips, ziet er tof uit!

  Reply
  • Femke30 september 2016 at 11:17

   Dankjewel! Ja kaarten vind ik zelf ook altijd leuk om toe te voegen. Vooral als je een rondreis hebt gemaakt kun je snel zien waar je ook alweer bent geweest ;).

   Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.