10 Tips voor het maken van een fotoboek

28 september 2016
Vinden jullie het ook altijd zo jammer als de vakantie weer voorbij is en het gewone leven weer begint? Werken, sporten, huis schoonmaken, ik zit altijd weer veel te snel in de dagelijkse sleur. Ik maak dan ook graag een fotoboek om toch nog even het vakantiegevoel een beetje vast te houden. Het is vaak nog wel eventjes wat werk, maar dan heb je wel een enorm toffe herinnering. En met deze 10 tips gaat dat helemaal goed komen!

1. Begin met de cover

Ik begin eigenlijk altijd met de cover en die hou ik vaak simpel. Ik zoek de mooiste foto uit en zet daar een tekst overheen. Niks mis mee, maar het is ook leuk om verschillende foto’s te gebruiken. Of zet er niet zomaar een tekst overheen, maar maak er echt een mooie titel van.

2. Zorg voor een aantal vaste indelingen

Ik heb altijd een aantal vaste indelingen die ik gebruik. Afhankelijk van de hoeveelheid foto’s gebruik dan de een en dan de andere indeling. Heel handig, want zo hoef je niet meer over de indeling na te denken en wordt je fotoboek een mooi geheel.

3. Verzamel foto’s van 1 locatie/onderwerp

Oké, je hebt de indeling een beetje bepaald, maar welke foto’s zet je nu waar? Ik probeer altijd foto’s van 1 locatie bij elkaar te plaatsen om zo elke pagina een mooie geheel te laten vormen.

4. Gebruik foto’s over de gehele pagina

Sommige foto’s zijn gewoon zo mooi dat ze in hun eentje in de spotlight mogen staan. Zet die over de gehele pagina of zelfs over 2 pagina’s en laat ze shinen! 😉

 

5. Speel met de positie van je onderwerp

Je kunt je onderwerp natuurlijk in het midden van de foto plaatsen. Maar het kan ook erg leuk zijn om je onderwerp eens een keer niet in het midden te plaatsen of misschien een beetje gek af te snijden. Zo kan de foto ineens een stuk interessanter zijn om naar te kijken.

6. Voeg tekst toe

Zelf probeer ik zo min mogelijk tekst toe te voegen omdat ik het fijn vind als de foto’s de meeste aandacht krijgen. Maar tekst kan zeker een mooie toevoeging zijn om bijvoorbeeld te vertellen waar de foto is genomen. Je kunt bijvoorbeeld een tussenpagina maken als je op een nieuwe locatie/onderwerp bent beland of verwerk de tekst in de foto.

 

7. Voeg illustraties toe

Ben je vergeten om de mooie bloemen die je overal zag op de foto te zetten? Of dat ene lekkere biertje dat je elke avond dronk? Dan kan een illustratie de foto’s aanvullen en versterken.

8. Voeg kaarten toe

Heb je een mooie rondreis gemaakt? Dan is het erg leuk om de kaart met daarop de route toe te voegen, bijvoorbeeld voorin het boek. Zo ziet iedereen meteen waar je geweest bent.

9. Laat ruimte over om later nog wat in te plakken

Wat ik wel heel erg leuk vindt, is om nadat je boek gedrukt is er nog dingen in te plakken. Zo laat ik altijd ruimte over om later bijvoorbeeld de vliegtickets in te plakken. Op die manier wordt je reis nog tastbaarder doordat het niet alleen foto’s zijn, maar al je herinneringen!

 

10. Verzamel voorbeelden

Weet je niet precies hoe je het fotoboek wil indelen? Verzamel op Pinterest dan wat voorbeelden! Ik heb zelf ook een Pinterest bord waar ik mijn inspiratie vandaan haal. Heel fijn om daar zo af en toe even op te kijken als ik met een fotoboek bezig ben.

Tijd om mijn eigen tips in gebruik te nemen en een fotoboek van mijn Lapland reis te maken! Als jullie het leuk vinden zal ik het eindresultaat delen. Maak jij ook altijd een fotoboek van je vakantiefoto’s? Ik hoop dat je wat aan mijn tips hebt!
Liefs FemkeGerelateerde artikelen

4 Reacties

 1. Saskia

  Oh wat een leuk idee ook om kaarten toe te voegen. leuke tips, ziet er tof uit!

  Antwoord
  • Femke

   Dankjewel! Ja kaarten vind ik zelf ook altijd leuk om toe te voegen. Vooral als je een rondreis hebt gemaakt kun je snel zien waar je ook alweer bent geweest ;).

   Antwoord
 2. Mieke

  Mooi! Ik wil graag zelf thuis een fotoboek maken én zelf uitprinten.
  Heb jij een idee welk programma ik daarvoor kan downloaden op de computer?
  Groet, Mieke

  Antwoord
  • Femke

   Hoi Mieke, ik laat een fotoboek altijd drukken omdat het de mooiste kwaliteit geeft. Voor het thuis afdrukken zou je misschien Canva kunnen proberen. Ik geloof dat je daar je ontwerp kunt opslaan als jpg’s, welke je daarna zelf zou kunnen afdrukken. Succes!

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.