Voorbereiden op een meerdaagse wandeltocht, mijn 5 tips

10 juni 2020
Het lopen van een meerdaagse wandeltocht leek lange tijd niet mogelijk. En dat terwijl we halverwege juli een van de mooiste meerdaagse wandeltochten wilden gaan lopen, de Laugavegur trail in IJsland! Inmiddels gaan de grenzen langzaam weer open en begint er weer een vonkje hoop te flakkeren dat onze reis toch nog door kan gaan. Dus gaan we weer voorbereiden op onze meerdaagse wandeltocht!

 

Voorbereiden op een meerdaagse wandeltocht

Of onze reis naar IJsland nou doorgaat of niet, we hebben in ieder geval besloten om deze zomer een meerdaagse wandeltocht te lopen. Als het niet in IJsland is, dan gewoon in het mooie Nederland. Maar dat betekent wel dat we ons flink moeten gaan voorbereiden. Ben je ook van plan om een meerdaagse wandeltocht te gaan lopen? Lees dan vooral verder, dan vertel ik je hoe je je het beste kunt voorbereiden op een meerdaagse wandeltocht!

Creatieve boost nodig? Ga wandelen!

1. Kilometers maken

Stap 1 in je voorbereiding is toch wel echt trainen in het lopen van veel kilometers en meerdere dagen achter elkaar. De afgelopen tijd hebben wij zelf ook heel weinig sportieve activiteiten gedaan en vooral lekker lui thuis gezeten. De hoogste tijd om weer in beweging te komen!

Als eerst beginnen we door rustig het aantal kilometers dat we lopen uit te breiden. Inmiddels hebben we alweer een wandeling van 6 km en 12 km in de benen zitten. De volgende trainingswandeling zal rond de 20 km zijn, daarna rond de 25 km. Zo proberen we onze wandeling telkens met ong. 5 km uit te breiden. Door het rustig op te bouwen went je lichaam aan het lopen van langere afstanden en voorkom je blessures.

Onze trainingswandelingen proberen we elk weekend te plannen. Maar dat betekent niet dat we doordeweeks stil zitten. Zo doen we regelmatig ’s avonds nog een avondwandeling van ong. een uur en proberen we vaker ergens naar toe te wandelen in plaats van met de fiets of auto.

Als je het aantal kilometers wel snor zit kun je ook gaan trainen in het wandelen van meerdere dagen achter elkaar. Zo kan je lichaam ook wennen aan meerdere dagen fysieke inspanning achter elkaar.

 

2. Kracht- en conditietraining

Naast het trainen in het wandelen is het ook belangrijk om aan je kracht en conditie te werken. Stel je gaat je meerdaagse wandeltocht lopen in een mooie bergachtige omgeving. Dan zou het toch wel fijn zijn als je na 2 meter omhoog lopen niet al staat te hijgen. Aan je conditie werken doe je bijvoorbeeld door te gaan hardlopen of fietsen. Sterke beenspieren helpen je ook om je die heuvel/berg op te krijgen. En als je loopt met bepakking krijgen je benen ook meer te verduren dan als je gewoon een dag gaat wandelen. Je beenspieren train je met bijvoorbeeld squats, lunges en wall sit. Maar een aantal keer de trap op en neer lopen is ook een goede oefening! Het fijne is dat je deze oefeningen gewoon thuis kunt doen en geen gewichten nodig bent.

Femke blogt | Maandoverzicht met de hoogtepunten van mei

3. Trainen met bepakking

Als je meerdere dagen achter elkaar gaat lopen ontkom je er niet aan om met een rugzak te moeten lopen. Overnacht je in hotels/B&B’s/hutten o.i.d. hoef je al een stuk minder mee te nemen. En bij sommige wandelroutes bieden ze een bagageservice aan en heb je aan een kleinere dagrugzak voldoende. Ga je lopen met bepakking is het verstandig om ook dat te trainen voordat je aan je wandeltocht begint. Dit hoeft niet perse je volledige bepakking te zijn, maar het is wel fijn als het gewicht bij je uiteindelijke gewicht in de buurt komt.

Wij proberen een aantal weken voor vertrek ergens een mooie route uit te zoeken die we kunnen verspreiden over twee dagen en boeken halverwege een camping. Zo hebben we een mooi voorproefje van wat we tijdens onze uiteindelijke wandeltocht kunnen verwachten.

Voorbereiden meerdaagse wandeltocht - Spullen aanschaffen zoals een tent

4. Spullen aanschaffen

Naast het trainen in lopen van veel kilometers en meerdere dagen achter elkaar is het ook fijn als je de spullen die je mee moet nemen op orde hebt. Gewicht is belangrijk, maar niet het allerbelangrijkste aangezien lichte spullen vaak ook een stuk duurder zijn. Als dit je eerste meerdaagse wandeltocht is zou ik in paar dingen investeren en voor de rest voor wat goedkopere opties gaan. Er zijn twee dingen waar ik zeker niet op zou besparen.

 

1. Wandelschoenen

Je wandelschoenen moeten je alle dagen tijdens je tocht van A naar B brengen. Zorg dus dat je deze laat aanmeten en vraag advies, zodat je zeker weet dat je goedzittende schoenen hebt. Oh, en niet onbelangrijk: vergeet ze niet in te lopen!

 

2. Rugzak

Ook een goede rugzak is heel belangrijk. Zorg dat je hierbij goed geadviseerd wordt, zodat je een tas hebt die goed aansluit bij jouw lichaam. Met een goedzittende rugzak is de kans op blessures een stuk kleiner en loop je ook nog een stuk comfortabeler. Niet geheel onbelangrijk als je deze rugzak elke dag mee moet dragen.

De rest van je spullen zoals kleding, een tent, slaapzak, slaapmat, kookspullen e.d. hoef je echt niet het allerduurste of allerlichtste spul te kopen. Er zijn genoeg budget opties waar je prima mee op pad kan. Weeg ook vooral voor jezelf af wat je belangrijk vindt en waar je iets meer geld in wilt steken of juist niet. Bij zowel Bever als bij Decathlon kun je terecht voor outdoorspullen. De eerste is wat duurder, maar heeft kwalitatief betere spullen. De tweede heeft prima spullen voor een zachte prijs.

 

5. Inlezen in de route

Je bent er fysiek klaar voor en je hebt de juiste spullen aangeschaft? Dan is er nog één ding om je voorbereiding mee af te ronden. Zoals de titel al zegt: inlezen in de route. Misschien bestaat er een routeboekje, zo niet kijk dan of er online meer informatie te vinden is over de route. Ga je met een tent? Onderzoek dan of je overal mag staan of dat je gebonden bent aan campings. Bekijk waar je onderweg eten en water kunt krijgen, zo kun je ook inschatten hoeveel eten je mee moet nemen. Bekijk daarnaast ook welke delen van de route wat uitdagender kunnen zijn, moet je bergen beklimmen of rivieren oversteken? Als je er mentaal op voorbereid dat een bepaald gedeelte van de route zwaar of moeilijk zal zijn, kan je dat alleen maar helpen.

Hopelijk kunnen jullie met deze 5 tips aan de slag om je voor te bereiden op het lopen van een meerdaagse tocht! Mocht je toch nog vragen hebben, stel ze dan vooral hieronder in de comments.

Liefs Femke



Gerelateerde artikelen

4 Reacties

  1. GJ

    Hoi Femke,
    SUPERblog, kort maar krachtig!
    Goede lay-out met heldere kopjes en mooie foto’s !!
    Met ht oog op ’training’ wilde ik jullie nog attenderen op
    De Meinweg in Limburg, een nationaal natuurpark, waarschijnlijk ken je het:
    Oostkant Midden-Limburg -> aan drie kanten omgeven door Duitsland… Adio, goede week!

    Antwoord
    • Femke

      Dankjewel!! 😀 En goeie tip, die kende ik nog niet. Ga ik op mijn lijstje zetten!

      Antwoord
  2. Sara

    Dag Femke,
    deze zomer ga ik waarschijnlijk de Laugavegur trail wandelen.
    7 jaar geleden waren we in Ijsland maar door de slechte weersomstandigheden ( sneeuw!!!) werd de trail ons toen afgeraden.
    Deze keer hoop ik dat het weer ons gunstiger gezind is!
    Bedankt voor jouw voorbereidingstips!
    Welk soort wandelschoenen raad je aan? Ik dacht eraan mij goede trailrun schoenen aan te schaffen omdat ik die comfortabel vind.
    Wat denk jij?
    Warme groet,
    Sara

    Antwoord
    • Femke

      Hoi Sara, wat leuk dat je de Laugavegur trail wilt gaan lopen! Wij liepen die in 2020, echt een hele mooie tocht. Het is vooral belangrijk dat je op schoenen loopt waar je goed lange afstanden op kunt lopen en die je voldoende ondersteuning en grip bieden. Ik vind zelf hogere wandelschoenen fijner als ik in de bergen loop, omdat die me meer ondersteunen. Plus bijkomend voordeel is dat ze waterdicht zijn en lekker warm voor het koude IJslandse klimaat. Laat je ook vooral adviseren bij een outdoorwinkel zoals de Bever, dat heb ik destijds ook gedaan. Veel succes en geniet van de mooie trail! 🙂

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.