De Laugavegur trail | Mijn 9 tips

9 september 2020
De Laugavegur trail in IJsland behoort tot de top 10 mooiste wandelroutes ter wereld. Na het lopen van de Fjällräven Classic in Zweden en de West Highland Way in Schotland was dit de volgende wandeltocht op onze bucketlist. Covid-19 gooide bijna roet in het eten, maar afgelopen juli konden we deze mooie route dan toch echt gaan lopen. Hieronder vertel ik je meer over de fantastische Laugavegur trail en geef ik je tips voor als je deze zelf wilt gaan lopen.

Laugavegur trail

De Laugavegur trail in het kort

De Laugavegur trail is een wandelroute van 55 km in het zuiden van IJsland. In 4 dagen loop je van Landmannalaugar naar Thörsmork. De route is ook andersom te lopen, van Thörsmork naar Landmannalaugar, maar qua opbouw is dit wat mij betreft de beste route. De uitzichten die je onderweg tegenkomt zijn haast niet met woorden te beschrijven. Van oneindige sneeuwvelden tot zwarte zandvlaktes en van groene grillige bergen tot een lieflijke bos vol bloemen. Je kunt het zo gek niet bedenken en je vindt het op de Laugavegur trail.

Laugavegur trail - Landmannalaugar

Tip 1. Ga in de zomer

Het seizoen om de Laugavegur trail te lopen is maar kort. Afhankelijk van de sneeuw kun je vanaf half juni/begin juli tot begin september de Laugavegur trail lopen. Wij liepen de trail half juli en dat was qua weer en begaanbaarheid van de paden echt prima. Buiten het seizoen is echt niet aan te raden. Het weer maakt het dan vrijwel onmogelijk om veilig deze trail te lopen.

 

Tip 2. Train je beenspieren

Het aantal kilometers dat de Laugavegur trail lang is (55 km) doet vermoeden dat deze trail niet zo zwaar is. Maar die 55 km is niet voor niets verdeeld over 4 dagen! Omdat je veel bergen op en af loopt is gemiddeld 13 kilometer op een dag ook meer dan genoeg. Als je zorgt dat je goed voorbereid op pad gaat is deze wandeltocht goed te doen. Fysiek vond ik de Laugavegur trail echt heel goed te doen. Geen spierpijn, wel dat aan het eind van de dag je voeten wat moe voelen. Maar dat heb ik in Nederland ook als ik een lange wandeling maak ;).

Laugavegur trail - IJslandse paarden

Tip 3. Bereid je mentaal voor

Ondanks dat de trail fysiek niet heel zwaar hoeft te zijn kan het dat mentaal wel zijn. Denk bijvoorbeeld aan slecht weer of eentonige natuur. Soms loop je kilometerslang over sneeuwvlaktes of zwarte zandvlaktes bijvoorbeeld. Zo liepen wij de eerste dag van Landmannalaugar naar Hrafntinnusker in de regen, hagel, wind en mist. Helemaal doorweekt en met kletsnatte schoenen moesten we kilometerslange sneeuwvelden oversteken, waar voor mijn gevoel geen eind aan kwam. Gelukkig konden we daarna opwarmen bij de kachel in de hut bij Hrafntinnusker en was het snel weer vergeten.

 

Tip 4. Bedenk hoe je wil overnachten

Tijdens de trail kun je overnachten in een tent of de hutten. De hutten hebben een slaapzaal met stapelbedden en vaak een keukentje. Als je graag in de hutten wilt overnachten moet je er wel vroeg bij zijn. Omdat de slaapplaatsen beperkt zijn, zijn deze vaak al snel volgeboekt. De overnachtingen in de hut kosten ongeveer €49,- per persoon.

Ga je liever kamperen, dan kun je dat alleen doen op de kampeerplekken bij de hutten. Wildkamperen is verboden in IJsland om de fragiele natuur te beschermen. Een kampeerplek bij de hutten kost ongeveer €11 per persoon. Ga je kamperen, hou er dan rekening mee dat het ’s avonds behoorlijk kan afkoelen. Zorg dus voor een goede slaapmat en slaapzak. Vooral op de hoogvlakte bij Hrafntinnusker kan het erg koud zijn.

Tip 5. Wees voorbereid op 4 seizoenen in 1 dag

Naast dat je fysiek fit moet zijn is het ook erg belangrijk om je uitrusting in orde te hebben. Zorg vooral dat je bent voorbereid op elk weertype. Ter illustratie: wij liepen de eerste dag in de regen, mist en over sneeuwvlaktes met muts en handschoenen. ’s Avonds sliep ik met mijn donsjas aan om het lekker warm te houden in mijn slaapzak. De laatste dag liep ik in een t-shirtje met een zonnebril op mijn hoofd. Hou rekening dat je zo ongeveer 4 seizoenen in 1 dag kunt meemaken. Dat betekent dus vooral veel laagjes kleding meenemen. Verder is het belangrijk dat je backpack en de spullen in je backpack goed waterdicht zijn ingepakt. Daarnaast zijn waterschoenen en wandelstokken toch eigenlijk ook wel een must, om de rivieren veilig over te kunnen steken.

 

Tip 6. Zorg voor navigatie

De Laugavegur trail staat gemarkeerd met paaltjes welke haast niet te missen zijn. Toch is het verstandig om ook een kaart en kompas/gps mee te nemen, want mist en sneeuw kunnen het navigeren toch wat moeilijker maken. Informeer ’s ochtends voordat je weggaat ook even bij de wardens van de hutten wat de weersverwachtingen zijn. Zo weet je een beetje waar je aan toe bent qua weer en kun je veilig op pad gaan.

Laugavegur trail

Tip 7. Regel vervoer

Om vanuit Reykjavik bij Landmannalaugar te komen en vanaf Thörsmörk weer terug naar Reykjavik boekten wij busvervoer bij Reykjavík Excursions. Ze hebben een speciale ‘Hiking Pass’ waarmee je heel flexibel kunt reizen van en naar Reykjavik. Mocht je dus toch een dagje langer onderweg zijn is dat geen probleem. Zorg alleen wel dat je van tevoren een plekje in de bus reserveert, zo weet je zeker dat je op de gewenste dag mee kunt met de bus.

 

Tip 8. Sla voedsel in

Onderweg is er vrijwel geen mogelijkheid om eten te kopen. Sommig hutten verkopen wel wat, maar dat is schrikbarend duur. Zorg er dus voor dat je voor de hele trail (en een dag extra, voor het geval dat) genoeg eten mee hebt. Water bijvullen kan bij elke hut of bij riviertjes onderweg.

 

Tip 9. Ga mee met The Iceland Trail

Lijkt het je enorm leuk om deze trail te lopen maar zie je het niet zitten om met bagage te lopen of durf je het alleen niet helemaal goed aan? Dan kan ik je The Iceland Trail van harte aanraden! Hierbij loop je in een groep van ongeveer 30 personen onder begeleiding van gidsen, kun je tent etc. huren, een voedselpakket aanschaffen en ook bagagevervoer regelen. Ik liep de trail samen met mijn vriend en mijn ouders. Omdat mijn ouders geen uitrusting hadden en het niet zagen zitten om met bepakking te lopen boekten zij via The Iceland Trail. Mijn vriend en ik werden meteen geadopteerd door de gidsen, want ‘hoe meer zielen, hoe meer vreugd’! Ontzettend leuk om zo mee te kunnen liften op de expertise van de gidsen en wat trailtips uit te wisselen.

Laugavegur trail

Het is een behoorlijk verhaal geworden, maar ik hoop dat ik je met mijn 9 tips een goed beeld heb gegeven van deze fantastische trail. Dat deze trail tot de top 10 mooiste van de wereld behoort kan ik heel goed begrijpen! Mocht je nog vragen hebben over het hiken van de Laugavegur trail, stel ze dan vooral hieronder in de comments. Heb jij de Laugavegur trail al gelopen of een andere mooie trail? Jouw ervaringen hoor ik natuurlijk ook graag!

Liefs Femke



Gerelateerde artikelen

6 Reacties

  1. Marloes

    Mooi verhaal en prachtige foto’s Femke! Leuk dat jullie erbij waren en tip 9 vind ik uiteraard een hele goede 😉

    Antwoord
    • Femke

      Dankjewel Marloes! Ja, ik heb de belangrijkste tip voor het laatst bewaard ;).

      Antwoord
  2. Rieneke

    Hallo Femke. Welke slaapzak raad je aan voor overnachten in de hutten? Aan welke comforttemp. moet de slaapzak voldoen? Mummieslaapzak/dekenslaapzak?
    En is een backpack van 38 l. voldoende?

    Antwoord
    • Femke

      Hoi Rieneke, wij hebben zelf in een tent geslapen. Wij hebben een mummieslaapzak van Nomad, met comforttemperatuur 5 graden voor vrouwen en 0 graden voor mannen. Daar hebben we het niet koud in gehad, zeker als je zorgt voor goede laagjes met kleding is dit prima. Omdat wij ook een tent mee hadden was onze backpack wat groter (65 L). Hoe groot je rugzak moet zijn ligt natuurlijk ook aan hoeveel je mee wil nemen. Als je kookspullen en eten mee moet nemen voor een week kan dat behoorlijk wat ruimte in nemen. Ik denk dat het goed is om je daarin ook te laten informeren bij een winkel zoals de Bever. Succes en veel plezier bij je huttentocht!

      Antwoord
  3. Paul Peeters

    Hi Femke, wat een mooie trail. Ik wil hem volgend jaar doen. Raad je gaiters en ijzertjes onder schoen aan voor de sneeuwvelden?

    Antwoord
    • Femke

      Hoi Paul, wat leuk dat je deze ook gaat lopen! Ik heb zelf geen ijzertjes gebruikt en heb ze ook niet gemist. Gaiters kunnen wel handig zijn, vooral als het ook veel regent. Veel plezier!

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.